Ömer Burhanoğlu

Yeni Temamız “Şehir içi Hareketlilik”!

 

Günümüzde uzay araştırmaları, enerji kullanımı, sağlık teknolojisi, moda tasarımı, çevre planlaması ve daha pek çok alanda o kadar çok çığır açan gelişmeler yaşanıyor ki, içinde bulunduğumuz dönemin yüzyıllar sonra tarihçiler tarafından nasıl adlandırılacağı merak konusu. Buna paralel dünya çapında tüm sektörler de teknoloji girişimcilerinin ürettiği inovasyona odaklanıyor ve rekabet gücünü startup ekosistemini destekleyerek daha da artırıyor.

 

Her sektörde olduğu gibi otomotiv ve mobilite sektöründe de müthiş bir dönüşüme tanıklık ediyoruz. Ve bu dönüşümde teknoloji girişimlerinin bakış açıları ve hızları çok kritik. Tam da bu noktada Türkiye otomotiv endüstrisi olarak sorumluluğumuz hem ülkemiz hem de dünyamız için çok büyük.

 

Bu bilinçle, Türkiye otomotiv endüstrisinin ihracattaki tek koordinatör birliği OİB olarak 2012 yılında “Türkiye Otomotiv Sektöründe Ar-Ge Proje Pazarı ve Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması” adıyla başlayan ve 2019 yılından itibaren “Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması” adı altında devam eden sektörün en büyük girişimci etkinliğine imza atıyoruz. Geçmişten günümüze bu farkındalıkla ve sahip olduğumuz potansiyeli harekete geçirme bilinciyle yola çıktık.

 

Yarışmamızla bugüne kadar Ticaret Bakanlığı’nın katkılarıyla verilen yurtdışı eğitim bursu, laboratuvar ve mentorluk destekleri, projelerin sanayiye aktarımı gibi yapılanlar ve en önemlisi diğer sektörlere örnek olmak, amaçlarımızı gerçekleştirdiğimizi gösteriyor.

 

Tasarım süreci sadece bir fikir ortaya atmak değildir. İnovatif bir fikir üzerinde uzun bir süre ve yeterli imkânlara sahip bir ortamda azimle ve kararlılıkla çalışmanın gerekliliğinin farkındayız. Bu nedenle geçtiğimiz 12 yılda başarılı olan projelere yarışma tamamlandıktan sonra da birçok şekilde destek verdik ve vermeye devam ediyoruz. Bugüne kadar 14 binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleşen yarışmalarda, 5 binden fazla başvurunun değerlendirildi ve 124 proje ödül almaya hak kazandı.

 

Finalistler arasından Ticaret Bakanlığı tarafından Yurtdışı Tasarım Bursu almaya uygun görülen 11 öğrenci İtalya, Avustralya ve ABD gibi ülkelerde öğrenim gördü ve öğrenim/yaşam giderleri Ticaret Bakanlığı’nca desteklenerek OİB tarafından karşılandı.

 

Bugüne kadar düzenlediğimiz yarışmalar ile dereceye giren projelerin sahipleri, aldıkları ödüllerin yanı sıra, yıllardır sürdürmekte olduğumuz iş birliği sayesinde İTÜ ARI Teknokent’in Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek Programında projelerini geliştirmeye hak kazanıyorlar.  Bugüne kadar alınan sonuçları özetleyecek olursak, bu projeler 615,9 milyon TL yatırım aldı ve 1.362 kişiye istihdam sağladı, Türkiye’nin sanayicileri olma yolunda hem ulusal hem uluslararası başarılarla emin adımlarla ilerliyorlar. Bunun yanı sıra İTÜ Çekirdek Kuluçka Programı’nda desteklenen girişimler, her yıl en iyilerin belirlendiği Big Bang Startup Challenge etkinliğinde ödüllendiriliyor. Big Bang etkinliği sonunda başarılı olup şirket kuran girişimci gruplar, bir yıl boyunca girişimcilik konusundaki yetenekleri doğrultusunda mentorlük, eğitim, iş geliştirme ve yatırımcı ağına ulaşım gibi imkânlar ile buluşuyorlar.

 

Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nı bu yıl 23 Ekim 2024 tarihinde 13. kez Şehir içi Hareketlilik temasıyla gerçekleştireceğiz. Bu yıl kazanan ilk 5 projeye; 3 milyon TL nakdi ödül ve Patent Tescili ödülü verilecek. Yarışmada birinci olan proje 900 bin TL, ikinci olan proje 600 bin TL, üçüncü olan proje 550 bin TL, dördüncü olan proje 500 bin TL, beşinci olan proje ise 450 bin TL ödül almaya hak kazanacak.

 

Otomotiv sektöründeki değişim ve dönüşümü genç nesillere aktarmak ve onların fikirleriyle deneyimlerimizi birleştirip ülkemizi öncü konuma getirmek için her yıl daha fazla çalışıyoruz. Giderek markalaşan etkinliğimize gösterilen ilgi yüzümüzü güldürüyor. Etkinliğimize katılıp fikirlerini bizimle paylaşan katılımcılarımıza teşekkür eder, başarılar dilerim.

 

Bu etkinlikte bizimle aynı duyguları paylaşan ve amaçlarımıza ulaşmamızda yardımlarını esirgemeyen T.C. Ticaret Bakanlığı’na ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne, paydaşımız İTÜ ARI Teknokent’e projenin yürütülmesindeki katkılarından dolayı OİB Yönetim Kurulu ve Proje Yürütme Kurulu Üyelerine projeleri değerlendiren ve oylayan değerli jüri üyelerine ve tüm proje ekibine teşekkürlerimi sunuyorum.

 

Saygılarımla,

 

Ömer Burhanoğlu
Proje Yürütme Kurulu Başkanı